Stichting Brein opent aanval op uploaders

Stichting Brein mag vanaf 14 maart 2016 de IP-adressen en de gebruikersnamen van torrent-uploaders verzamelen. Dit betekent dat Stichting Brein grootschalige uploaders van films, series, boeken, muziek en games kan gaan identificeren en aanpakken. Dit wordt gemeld in het persbericht van Stichting Brein zelf.

Eerst was het opsporen van illegale uploaders een groot karwei voor Stichting Brein. Het moet nu makkelijker gaan met een nieuw systeem die de stichting in gebruik neemt. Een software systeem gaat bijhouden welke IP-adressen via Torrents illegale bestanden uploaden. Afgelopen tijd is door de Autoriteit Persoonsgegevens het nieuwe systeem beoordeeld. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de nieuwe methode van Stichting Brein goedgekeurd. Als blijkt dat specifieke IP-adres sen regelmatig films en series uploaden, gaat de stichting actie ondernemen. De proef is achter de rug en Stichting Brein gaat nu beginnen met het verzamelen van IP-adressen en bewijs. Het advies van de stichting? Denk goed na voordat je iets uploadt.

Wat zijn de gevolgen voor Uploaders?

Stichting Brein gaat verschillende Torrent websites in de gaten houden. Als je daar veel uploadt, heb je de kans dat je in het systeem komt te staan op basis van het IP-adres. Met deze gegevens wil Stichting Brein dan naar de internetprovider, om het IP-adres te koppelen aan een persoon. Internetproviders hebben aangegeven dat ze niet vrijwillig gaan helpen en willen het overlaten aan de rechter. De rechter moet dan beslissen of het schenden van auteursrechten wel of niet zwaarder weegt dan de privacy van de uploader.

Als de rechter opdracht geeft aan de Internetprovider om de contactgegevens vrij te geven ontvangt deze uploader een schikkingsvoorstel. Als het schikkingsvoorstel niet geaccepteerd wordt zal Stichting Brein naar de rechter stappen. Het uiteindelijke schadebedrag kan hierdoor oplopen van een paar honderd euro tot meer dan tienduizend euro. Dit bedrag loopt op omdat naast de schadevergoeding ook de kosten zal proberen te verhalen op de uploader.

KickassTorrents uploader is de sigaar

Een Nederlandse student die ruim 800 films en series met Nederlandse ondertiteling via KickassTorrents heeft verspreid moet van een rechter alles offline halen.
Daarnaast mag hij geen copyright beschermd materiaal meer aanmelden op torrentsites, waaronder KickassTorrents. Stichting Brein is de student op het spoor gekomen en heeft met succes een rechtszaak aangespannen tegen de student.

Torrents verspreiden? Stichting Brein komt achter je aan!

uploader kickasstorrentsDe student moet een dwangsom van €2.000,- per dag oplopend tot €50.000,- betalen als hij doorgaat met het verspreiden van copyright beschermd materiaal via KickassTorrents.  Hij heeft een schikking getroffen met Stichting Brein maar moet een nog onbekende schadevergoeding betalen voor geleden schade. Daarnaast moet hij de juridische kosten die stichting Brein heeft gemaakt ook betalen. De stichting beweerd dat ze rekening houden met de financiële situatie van de student. Inmiddels heeft de student alle torrents verwijderd van KickassTorrents.

Uploaden of aanmelden?
Er is een groot verschil tussen mensen die een torrent downloaden en dan automatisch terugdelen en mensen die een torrent aanmelden en verspreiden. De student heeft in dit geval films en series aangemeld bij KickassTorrents en deze enige tijd verspreid, geüpload.
Stichting Brein jaagt zeer actief en soms met enig succes op mensen die dit doen. De boetes en schadevergoedingen die men later moet betalen kunnen in de tonnen lopen.

torrents anoniem downloaden
IP adressen zijn gewoon zichtbaar

Iemand die een film of serie download van een torrentsite, zoals KickassTorrents, download van andere gebruikers. De meeste torrent trackers bannen gebruikers die hun uploadsnelheid extreem verlagen of zelfs helemaal uitzetten.  Om een iedere gewenste torrent te kunnen downloaden, is het dus noodzakelijk om te uploaden.

Het was voor het downloadverbod dat in 2014 van kracht ging juridisch gezien al verboden om te uploaden, vandaag de dag dus helemaal. Toch lijkt stichting Brein zijn pijlen nog niet te richten op mensen die een film downloaden en uploaden. De stichting zit vooral achter grote release groepen en ‘verspreiders’ aan. Ergens is dit logisch, als niemand een film of serie aanmeld op een torrentsite, zijn deze voor niemand te downloaden. Mogelijk gaat het binnenkort helemaal veranderen. In andere EU landen worden boetes van meer dan €1.200,- uitgedeeld voor het downloaden van een enkele film. Brein richt zich volgens eigen zeggen momenteel nog niet op individuele downloaders, maar dat gaat in de nabije toekomst zeker veranderen.

De student had alles kunnen voorkomen

De student is gepakt omdat Stichting Brein achter zijn IP adres kwam. Moeilijk was dat niet. Open een torrent downloadprogramma en je kan de IP adressen van alle uploaders en downloaders zien. Stichting Brein heeft simpelweg waargenomen dat 1 IP adres als eerste een film torrent begon te verspreiden, ze wisten toen het IP adres was van de verspreider, de eerste uploader. De student had Stichting Brein op een doodlopend spoor kunnen zetten. Hij was nooit gepakt als hij gebruik had gemaakt van een VPN.

Een VPN kost hooguit tien euro per maand. Met een goede VPN is het mogelijk om een ander IP adres aan te nemen en kan men dus niet alleen anoniem downloaden maar ook anoniem uploaden. Hij had een IP adres uit Panama, Zuid-Afrika of een ieder ander land kunnen aannemen en dan had stichting Brein op geen enkele manier kunnen achterhalen wie hij was. Helaas heeft hij geen gebruik gemaakt van een VPN en hangt er nu een dwangsom boven zijn hoofd. Daarnaast moet hij de komende jaren een hoge schadevergoeding aflossen.

KickassTorrents malware?

Een maand geleden werd bekend dat de website van KickassTorrents geblokkeerd werd door Chrome en Firefox. Wie de torrentsite bezocht, kreeg een waarschuwing voor malware.

Sinds vandaag is de torrentsite weer gewoon te bezoeken zonder browser waarschuwingen. De torrentsite is bereikbaar middels vele domeinnamen, die allemaal worden geredirect naar het hoofddomein, kat.cr

Waarom waarschuwden Chrome en Firefox voor malware en wat zijn de beste alternatieven voor KickassTorrents als het nog een keer mocht voorkomen?

Malware op KickassTorrents?

KickassTorrents AlternatiefHet malware probleem waar onder andere Google Chrome en Mozilla Firefox voor waarschuwen werd gedurende enige tijd verspreid door advertenties die op de torrentsite te vinden waren. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de torrentsite zelf bewust malware heeft verspreid. Waarschijnlijk is middels het advertentienetwerk dat de torrent website benutte malafide code verspreidt.

De laatste 2 weken verspreide de torrentsite geen malware meer maar toch bleven Google Chrome en Mozilla Firefox nog waarschuwen voor malware. De torrentsite is bijna een maand niet bereikbaar geweest zonder de waarschuwing van Chrome en Firefox.

Weinig informatie verschaft

Uitstekend dat browsers zoals Chrome en Firefox waarschuwen voor malware maar is het terecht? Is zijn überhaupt wel virussen te vinden op torrentsites zoals KickassTorrents?
Dat is tot op heden altijd maar de vraag geweest. Als een browser waarschuwt voor virussen dan is er meestal wel iets voorgevallen. Misschien een paar uur, soms jaren lang.
Maar is de website nog steeds besmet? Soms wel, soms ook niet.

De vraag is ook, wat voor virussen? Wat meer informatie zou handig zijn. Google wilt nu naast een waarschuwing ook meer informatie gaan verschaffen over het soort virussen dat men heeft aangetroffen op een website.

Internet Explorer en Microsoft Edge
Wie Internet Explorer of de nieuwe browser van Microsoft gebruikt, Edge, krijgt niet altijd een malware waarschuwing. Vraag je je af of een torrentsite of een andere website virussen bevat? Raadpleeg Google dan even. Hier kan je controleren of een website veilig is.

KickassTorrents alternatieve torrentsites

KickassTorrents is natuurlijk niet de enige website waar je torrents kan downloaden.
Er zijn vele torrentsites die een uitstekend alternatief vormen als KickassTorrents een keer niet bereikbaar is. In het artikel ‘Piratebay alternatief‘ kan je enkele uitstekende alternatieven vinden voor niet alleen de Piratebay maar ook KickassTorrents.
Goede alternatieve torrentsites die je in elk geval kan proberen zijn onder andere isohunt.to, bitsnoop.com en seedpeer.me. KickassTorrents is momenteel toch de beste torrentsite. KickassTorrents heeft relatief weinig reclame, is overzichtelijk, heeft meer torrents dan andere torrentsites en, wel, malware problemen zijn zeer zeldzaam.

Piratebay oprichter weer gedetineerd

Gottfrid Svartholm Warg, een van de oprichters van de Piratebay, is direct na zijn bijna drie jaar durende detentie direct weer aangehouden. Op 27 augustus werd de voormalige oprichter van de Piratebay vrijgelaten na zijn straf te hebben uitgezet in een Deense cel. De Zweedse reclassering had in juni een arrestatiebevel uitgevaardigd, daardoor Gottfrid direct na zijn vrijlating weer werd aangehouden.

Waarom zat de oprichter van de Piratebay vast?

piratebay oprichterGottfrid heeft bijna 3 jaar doorgebracht in een Deense cel omdat hij een IT bedrijf, CSC, zou hebben gehacked. Met een onbekende medeplichtige zou hij enorme bestanden hebben gedownload van het bedrijf. Het IT bedrijf heeft in Nederland onder andere het elektronisch patiënten systeem ontwikkeld. Gottfrid heeft altijd ontkent verantwoordelijk te zijn voor de hack. Na een hoger beroep in juni 2015 is de veroordeling bezegeld.
In Zweden is de voormalig oprichter van de Pirate Bay veroordeeld voor soortgelijke delicten. Nu moet Gottfrid dus naar Zweden om daar een maand van de daar nog openstaande straf uitzitten.

Verbannen uit Denemarken

Na de jarenlange gevangenisstraf is Gottfrid Svartholm Warg niet meer welkom in Denemarken. Als hij wordt uitgeleverd aan Zweden en zijn straf daar heeft uitgezetten, wil Gottfrid weer in de IT gaan werken. Hij denkt aan werk als grafisch ontwikkelaar, iets wat niets te maken heeft met zijn vroegere werkzaamheden.

Alle Pirate Bay oprichters zijn veroordeeld

Gottfrid Svartholm Warg heeft de Pirate Bay opgezet met Peter Sunde en Fredrik Neij.
In 2009 werd een heksenjacht geopend op de oprichters van de Pirate Bay.  Fredrik Neij werd schuldig gevonden aan het schenden van intellectuele eigendomsrechten, hij kreeg 11 maanden en werd vrijgelaten op 1 juni 2015. De derde oprichter, Peter Sunde werd veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf. Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde en Fredrik Neij moesten een boete betalen van €2.740.900,- Ze hebben aangeven dat ze de boete niet willen noch kunnen betalen.

Niets over van de oude Pirate Bay
De Pirate Bay, zoals die in 2003 is opgezet, was een gezellige torrent community met geen direct verdienmodel. Sinds de Pirate Bay is overgenomen door een andere partij, is het een commerciële website die middels malware en erotische banners  zoveel mogelijk geld probeert binnen te halen.

Betalen voor uTorrent?

De directieleden van bedrijf achter uTorrent hebben schijnbaar weer eens wat vreemds gerookt. Ze zijn van plan om gebruikers van het downloadprogramma te laten betalen voor het gebruik van de downloadapplicatie.

Na bitcoin miners en malware betalen?

uTorrent is met ruim 170 miljoen gebruikers wereldwijd de meest gebruikte bittorrent client. (downloadprogramma voor torrents)
utorrentToen het downloadprogramma uitkwam in 2005 was het een zeer gebruiksvriendelijke applicatie, geschreven in C++ en mede daardoor erg snel en compact. Na enkele jaren is uTorrent overgenomen door BitTorrent, Inc. en toen begon het gedonder.
Aangezien BitTorrent, Inc. een bedrijf is , moest men het torrent downloadprogramma winstgevend maken. Dat hebben ze onder andere gedaan door te adverteren in de torrent client.
Niets mis met een banner maar het is helaas regelmatig voorgekomen dat de javascript code van de banners malware installeerde bij gebruikers.
Tijdens de installatie werden zelfs rootkits geïnstalleerd. In 2014 bleek zelfs dat ze een bitcoin miner in het downloadprogramma hadden verwerkt. Dankzij het processievermogen en de internetverbinding van een computer kan je bitcoins minen, dit levert bitcoins, oftewel, geld op.
Met 170 miljoen gebruikers heeft dit waarschijnlijk behoorlijk wat opgeleverd.
Niet alleen grote anti-virus bedrijven, zelfs Google heeft gewaarschuwd voor het gebruik van uTorrent.

Nooit betalen voor uTorrent

Na alle rotzooi die men heeft uitgehaald, wilt het bedrijf achter het meest gebruikte downloadprogramma, dat men gaan betalen voor het gebruik!
Dat kan nu trouwens ook al, voor $ 19,95 per jaar is het mogelijk om een PRO versie van uTorrent af te nemen, die vrijwel niets toevoegt.
In de nabije toekomst wilt BitTorrent, Inc. dat iedereen gaat betalen voor het downloadprogramma.
Waarom zou iemand in hemelsnaam betalen voor uTorrent? Het downloadprogramma is vandaag de dag immers meer bloatware en malware dan een torrent client.
Daarnaast, er zijn zoveel goede gratis alternatieven voor uTorrent. Een van de beste downloadprogramma’s voor torrents is Deluge. Deluge lijkt erg op uTorrent, de interface is praktisch hetzelfde en alles werkt ook hetzelfde. Er is echter een groot verschil, Deluge bevat geen malware en bitcoin miners. Deluge is geschikt voor Windows, Linux, MAC OS X en FreeBSD.

Torrent trackers weigeren Windows 10

Het is zeer waarschijnlijk dat gebruikers van Windows 10 binnenkort geen toegang meer krijgen tot trackers. Trackers zijn noodzakelijk om bij te houden wie een bestand seed, oftewel upload. Zonder uploaders geen downloads, trackers zijn onmisbaar als men een torrent wilt downloaden.

De Piratebay werkt niet mee

Enkele van de meest bekende trackers zijn van de Piratebay en Demonoid.
Downloaders die Windows 10 gebruiken, kunnen momenteel geen gebruik maken van deze trackers, zowel de Piratebay als Demonoid weigeren gebruikers van Microsoft’s nieuwste besturingssysteem. Het is zeer waarschijnlijk dat vele andere grote, veel gebruikte trackers spoedig zullen volgen.

Waarom bannen torrent trackers Windows 10 gebruikers?
windows 10 torrentIn de algemene voorwaarden van Windows 10 is opgenomen dat lokale zoekopdrachten worden gedeeld met Microsoft.
Microsoft schijnt de vergaarde informatie weer verder te verkopen aan bedrijven. Maar dat is niet alles. Het besturingssysteem vergaard zoveel privacygevoelige informatie, dat zelfs de consumentenbond er nadrukkelijk voor gewaarschuwd heeft.

Torrents downloaden zonder privacy?

De Piratebay en Demonoid weigeren gebruikers van Windows 10 nu al omdat het besturingssysteem de privacy van gebruikers schend.
Andere trackers zullen waarschijnlijk spoedig volgen, waardoor het onmogelijk wordt om als gebruiker van Windows 10 torrents te downloaden.
Gebruik je versie 10? Dan kan je de privacy instellingen gelukkig iets aanpassen, waardoor niet al je privacygevoelige gegevens worden gedeeld.
Zie hier een stappenplan om de privacy instellingen van het besturingssysteem aan te passen. Torrents downloaden kan na het aanpassen van de privacy instellingen dan nog steeds niet, torrent trackers weigeren immers een ieder die Windows 10 gebruikt.
Hoe kan je dan toch downloaden middels een tracker die versie 10 weigert?

Een virtual machine of dualboot
Het is mogelijk om een besturingssysteem te installeren binnen Windows zelf. Je kan dan vanaf het bureaublad een besturingssysteem starten, dat binnen een venster draait.
Je hebt daarvoor een tweetal zaken nodig.

  1. VirtualBox of VMware Workstation
  2. Een ander besturingssysteem, Windows, Linux Mint, Ubuntu of OpenSUSE

VirtualBox is gratis te gebruiken en is hier te downloaden.
Indien je geen andere versie hebt van Windows, kan je een Linux besturingssysteem proberen. Met name openSUSE en Ubuntu zijn aan te raden, ze zijn gratis te gebruiken omdat ze onder een open source licentie zijn vrijgegeven.

Windows 10 downgraden
Het is mogelijk om Windows 10 te downgraden, je kan dus teruggaan naar je vorige besturingssysteem. Indien je wilt teruggaan naar Windows 7 maar niet weet hoe, kan je deze Youtube handleiding bekijken.

Geen torrents downloaden
Als je het allemaal teveel gedoe vindt kan je ervoor kiezen om minder of geen torrents te downloaden. Een redelijk goed alternatief is downloaden uit usenet nieuwsgroepen.
Dit heeft echter een nadeel. Je moet dan betalen voor een nieuwsserver en je zult nooit zoveel materiaal vinden als op een goede torrentsite.

Russische torrentsites offline

Russische torrentsites krijgen het binnenkort erg lastig als het aan de Russische overheid ligt. Per 1 mei treedt een nieuwe wet in werking waardoor onder andere torrent websites die zich bezighouden met ‘piraterij’ worden afgesloten.

Verhuizen of sluiten?

President PoetinRussische torrentsites die zich bezighouden met het verspreiden van materiaal waar copyright op rust krijgen het erg moeilijk. Als de nieuwe anti-piraterij wet op 1 mei in werking treedt kan de Russische overheid websites binnen enkele minuten afsluiten. Dat gebeurt via Russische internetproviders, die moeten meewerken. Een enkel mailtje of telefoontje zou al genoeg moeten zijn om een website die de nieuwe wet schend definitief offline te halen. Ook Russische zoekmachines mogen torrent websites niet langer indexeren volgens ingewijden.

Geeft de overheid om copyright houders of is het censuur?
Volgens vele critici is de nieuwe wet uitsluitend gemaakt om censuur toe te passen op plekken waar men anders niet kan komen. Zonder tussenkomst van een rechter kan een website offline gehaald worden, het zou dus maar zo kunnen gebeuren dat websites
die niets met torrents te maken hebben maar zich wel negatief uitlaten over de Russische overheid, offline gehaald worden.

Russische torrentsites mogen onderhandelen

Houders van torrentsites die copyright beschermd materiaal aanbieden, kunnen nog tot 1 mei onderhandelen met de rechthebbende eigenaars.
Volgens de Russische overheid zouden de rechthebbende eigenaars daarvoor openstaan.
De ‘rechthebbende eigenaars’ zijn bijna altijd zeer grote bedrijven in de VS, die per jaar miljarden omzet draaien. Er zal geen enkele ‘rechthebbende eigenaar’ zijn die de behoefte koestert om te onderhandelen met de eigenaar van een Russische torrentsites.

Een zinloze actie

Russische torrent websites offlineVoor de eigenaars van torrentsites en bepaalde hostingbedrijven heeft het vergaande gevolgen. Zij moeten verhuizen of ze kunnen sluiten. Voor mensen die torrents downloaden heeft het geen enkel gevolg. Mensen die torrents downloaden doen dat vanuit Rusland al vaak middels een VPN, waardoor hun identiteit niet te achterhalen is. Downloaders in Rusland en daarbuiten zullen middels webproxy’s gewoon doen wat ze altijd al deden. Daarnaast richt de nieuwe wet zich niet op downloaders maar op verspreiders.

Dan maar verhuizen
De grootste Russische torrentsites zijn waarschijnlijk al druk bezig om alles onder te brengen in landen waar men geen internet wetgevingen heeft.
Meerdere Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen hebben een goede internet infrastructuur maar hebben helemaal geen internet noch copyright wetgevingen.
Na de sluiting van de zeer bekende torrentsites isohunt.com, is deze doodleuk verhuisd naar een eilandengroep in Polynesië, waar geen internet wetgevingen zijn. Dat zullen de grootste Russische torrentsites, die miljoenen per jaar verdienen waarschijnlijk ook doen.

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Torrentdownloaden gebruikt cookies en soortgelijke technieken voor de volgende doeleinden: het optimaliseren van de website het gebruik, beheer en gericht kunnen tonen van advertenties de integratie van social media het verzamelen en analyseren van statistieken Voor een aantal van bovenstaande punten is het vastleggen van bezoekersgedrag noodzakelijk. Ook derde partijen kunnen deze cookies plaatsen via Torrentdownloaden, zoals bijvoorbeeld het geval is bij embedded video's van YouTube.

Sluiten